La Colla Castellera Al·lots de Llevant neix l’any 1996 fruit de la curiositat d’un grup de joves amics a la recerca d’una activitat de lleure que els satisfés. Coincidint amb el boom de creació de colles castelleres en què es dobla el nombre de formacions existents, Manacor no és una excepció dins l’expansió del món casteller. A mitjans de la dècada dels noranta del segle XX les localitats amb colla castellera s’escampen molt més enllà de la zona tradicional i l’àrea metropolitana de Barcelona. Els castells arriben a Lleida, a Vic, a Girona, a la Catalunya del Nord i també a Mallorca.

Sense cap coneixement tècnic però si amb moltes ganes el petit grup d’amics comença a assajar castells la primavera del noranta-sis. No és fins l’estiu d’aquell any que es fa un assaig seriós gràcies al suport de la canalla dels Xiquets de Reus que resulta un gran estímul per tirar endavant. La fundació legal de l’entitat es remunta a l’octubre de 1996, amb l’aprovació d’uns Estatuts, i l’elecció d’una Junta Directiva, amb Antoni Puig com a president; i d’un Equip Tècnic amb Joan Llodrà com a cap de colla.

La primera actuació amb camisa no va ser fins el mes d’abril de 1997, a Santa Eugènia, dia que es va descarregar el primer tres de sis dels Al·lots de Llevant. Un mes després vàrem actuar per primera vegada en el marc de les Fires i Festes de Primavera juntament amb els palmesans Castellers de Mallorca. Aquell mateix any es faria el quatre de sis i tendríem la primera colla convidada de fora de Mallorca a Manacor, varen ser els Arreplegats de la Zona Universitària. L’any següent, el 1998, va ser l’any de nous castells. El dos de sis, el quatre de sis amb el pilar, el pilar de cinc però, sobretot, de carregar el primer castell de set pisos. Un tres de set a Torredembarra, en el primer viatge de la colla, el dia 31 d’octubre.

L’any 1999 va ser l’any de descarregar els primers castells de set. Tant el tres com el quatre. I la primera ocasió en què això va passar va ser a la primera Diada de la Colla que vàrem fer amb els Castellers de l’Albera com a colla convidada. L’any següent, a punt pel canvi de segle, quant a castells només afegim el quatre de set amb l’agulla carregat però és digne de destacar que es va inaugurar el local de la colla que encara avui és el mateix.

Els anys 2001, 2002 i 2003 foren anys bons per entrar dins els castells de set i mig com el quatre amb l’agulla, el cinc de set o el tres aixecat per sota. El 2001 vérem a la plaça de sa Bassa el primer castell de nou pisos intentat mai a l’illa de Mallorca. Un tres de nou amb folre dels Castellers de Vilafranca per Fires i Festes. L’any 2004 carregàrem el primer dos de set dels Al·lots de Llevant, el primer castell de bondeveres, una fita ben destacable per la colla. 

Del 2005 al 2008 no es pot destacar cap nova gesta castellera si bé el fet de mantenir el nivell ja es pot considerar un èxit ja que ens trobàvem en uns moments que els castells a Mallorca tenien prou anys per ja no ser una novetat ni un revulsiu de res però no en tenien prou com per ser una cosa tradicional i consolidada.

L’any 2009 és l’any del canvi de pis. Després de tretze anys d’història i d’un any de plena dedicació, aprofitàrem un viatge a la plaça més castellera per posar un pis més al quatre de set. D’aquesta manera, el dia de Tots Sants de 2009, carregàrem un quatre de vuit molt celebrat tant per nosaltres com per tot el món casteller. Les temporades 2010 i 2011 han estat bones però no tant com el 2009. S’han fet molts de castells de set i mig però no s’ha pogut mantenir el nivell adquirit per anar a Vilafranca del Penedès. El repte que es planteja la colla no pot ser d’altre que recuperar les condicions de 2009 per superar-les i poder descarregar el quatre de vuit.

Presidents i caps de colla dels Al·lots de Llevant

 • 1996-1997
  Cap de Colla: Joan Llodrà
  President: Antoni Puig
 • 1998-1999
  Cap de Colla: Joan Llodrà
  President: Immaculada Mascaró
 • 2000-2001
  Cap de Colla: Miquel Vives
  President: Joan Pascual
 • 2002-2003
  Cap de Colla: Joan Llodrà
  President: Joan Pascual
 • 2004-2005
  Cap de Colla: Pere Flaquer
  President: Damiana Caldentey
 • 2006-2007
  Cap de Colla: Sebastià Grimalt
  President: Joan Pascual
 • 2008-2009
  Cap de Colla: Sebastià Grimalt
  President: Jordi Pedrals
 • 2010-2011
  Cap de Colla: Sebastiana Bonet / Joan Llodrà
  President: Sebastià Berga
 • 2012-2013
  Cap de Colla: Sebastià Grimalt
  President: Carme Rosselló

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *